Lehet-e a pici gyermek allergiás? PDF Nyomtatás E-mail

Azt gondolhatnánk, hogy az allergia csak későbbi korban jelentkezik a gyermekeknél. Ez igaz, az életkor előre haladtával egyre több mindenre leszünk allergiásak, viszont ez a probléma a legkisebbeket is érintheti, tehát a megelőzés pici korban kezdődik.

Megfigyelhető, hogy azok, akik valamilyen allergiában már szenvednek, idővel egyre több mindenre lesznek érzékenyek. Az egymás után jelentkező allergiák sorában az első rendszerint valamilyen bőrallergia, amely már sajnos a kiscsecsemőknél sem ritka. Ezt követően jelentkezik az asztma, amely általában csak 3 éves kor után jelentkezik, de nem kizárt csecsemőkorban sem. Lehet-e_a_pici_gyermek_allergisAz ún. allergiás menetelés következő állomása a szénanátha, amely szerencsére 6 éves kor előtt nagyon ritka, de előfordulhat három éves korban is. A legsúlyosabb a generalizált allergia, amikor az anafilaxiás sokk életveszélyes állapotot is okozhat. Sajnos már pici csecsemőnél is megjelenhet, rovarcsípés vagy valamely táplálék is kiválthatja. A 0-3 éves korosztály esetében a közvetlen kiváltó ok rendszerint valamilyen táplálék.
Minél fiatalabb a kis ember, annál kevésbé valószínű bármely allergiás megbetegedés, tudnunk kell azonban, hogy a veszélyeztetett gyerekeknél a hajlam kezdettől fogva megvan, és életük végéig elkíséri őket. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy adunk-e esélyt az allergia kialakulásának is.

Megelőzhető-e az allergia?
Lehet-e_a_pici_gyermek_allergis2Mindenképpen. Legfontosabb, hogy a terhesség alatt az anya ne dohányozzék, és kerülje a passzív dohányzást is. Vagy legalább a terhesség előtt 3-6 hónappal szigorúan hagyja abba a dohányzást. Születés után a legfontosabb a teljesen dohányfüst nélküli környezet és az anyatejes táplálás legalább féléves korig tartson, mert így nem kerül a baba emésztőrendszerébe testidegen fehérje. Lehet-e_a_pici_gyermek_allergis3Nem szabad otthon állatot tartani, gyakran kell porszívózni, ne legyen a lakásban penészgomba. Viszont bármit is mondanak a reklámok, a gyerekek túlzottan steril körülmények között tartása, és a különböző antibakteriális szappanok és fürdők folyamatos alkalmazása nem szükséges. A normálisan rendben tartott és gyakran szellőztetett lakás, ahol a felnőttek is jól érzik magukat, tökéletesen megfelel a kisbabáknak is. Egyrészt, mert az immunrendszer egészséges fejlődéséhez szükség van kisebb-nagyobb fertőzésekre, a bélflóra kialakulásához pedig hasznos mikroorganizmusokra.
Lehet-e_a_pici_gyermek_allergias4Hazánkban jelenleg sok gyermek egyéves korában már azt eszi, amit a felnőttek, holott emésztő- és immunrendszerük ehhez még éretlen. Ez okozza az allergiás tünetek nagy részét, mivel az emésztő- és immunrendszerük érésével a gyermekek csak 3-7 éves korukra érik el azt a fejlettségi szintet, hogy maradéktalanul meg tudják emészteni a felnőttek táplálékát is. A születésétől fogva a legmegfelelőbb táplálékot kell kapnia a gyermeknek. Ezzel nemcsak a kisgyermekkori, hanem a későbbi életkorban kialakuló allergiák száma is csökkenthető.Forrás és további információk:

http://www.babaszoba.hu/articles/Allergiarol_minden_szulonek?aid=20081120184436;p=1
http://www.allergiainfo.hu/inda15gy.html