Miért kellenek a játszóterek? PDF Nyomtatás E-mail

Mirt_kellenek_a_jtszterek2

A kertben felállítót egy csúszda és hinta, nem helyettesítheti a játszótéri élményeket a gyerek életében. Ugyanis a gyerekeknek szükségük van a hasonló korúak társaságára.
Minél hamarabb kialakulnak az első társas kapcsolatok, annál jobb. Már az egészen kicsi gyerekekkel is érdemes játszótérre menni, akik még járni sem tudnak, hogy minél hamarabb megtapasztalhassák a közösség élményét, és természetesen azt is, hogy a világ nem csak kizárólag körülöttük forog. Persze ez csak akkor javallott ha megfelelő biztonságúak a játékszerek.
Mirt_kellenek_a_jtszterekA játszótér egy olyan közösségi hely ahol a szociális élmények tömkelegét szerezhetik be a kicsik.
A játszótér arra is nagyon megfelelő, hogy maguk a szülők is hasznos társaságot találhatnak maguknak. A szülők a játszótéren nagy valószínűséggel találnak megfelelő partnert aktuális problémáik megvitatásához.
A játszótéri gyerekkonfliktusok előre vetítik azokat a konfliktusokat, amelyekkel majd az óvodában kell élesben megküzdeniük a kicsiknek. Előjön a hiszti, a verekedés és a "játékrablás", hogy csak néhány példát említsünk. Az itt szerezett nagy segítséget jelenthetnek a szülőnek ahhoz, hogyan készítse föl az óvodára.
A jó játszótér egyik legfontosabb kritériuma ebből kiindulva az, hogy a gyerek minden életszakaszában talál izgalmakat magának. A másik nagy-nagy kritérium, hogy a játszótér legyen biztonságos és tiszta.
Milyen a kép a mászóka tetejéről?
Mirt_kellenek_a_jtszterek3A mászóka, a hinta, a homokozó olyan játszótéri eszköz, amely fontos kelléke a gyerekek egészséges fejlődéséhez. A játszótér nem csupán a már említett társas kapcsolatok, de a mozgásfejlődés, az egyensúlyérzék és az ügyesség alakulásában is rendkívül fontos.


Forrás és további információ: http://www.babaszoba.hu/articles/Utott_a_jatszoterek_oraja?aid=20081120185155