Nyári veszélyek PDF Nyomtatás E-mail
nyri_veszlyekTombol a nyár. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nyári melegben nem csak mi, bizonyos gombák, baktériumok is jól érzik magukat. Ezért nem árt az óvatosság.
A gyermekek körében leggyakoribb bakteriális bőrfertőzés az ótvar, mely a gyengébb ellenálló képességű bőrön, sérülésen keresztül alakul ki. A vírusos fertőzések közül az úgynevezett uszodaszemölcs és a közönséges szemölcs fordul elő különösen sokszor. Mivel mindkettő fertőző, nem szabad elhanyagolni. Nem tanácsos azonban otthon található szerekkel próbálkozni. Ajánlatos bőrgyógyász szakorvost felkeresni. A gombák szaporodásának is egyik alapfeltétele a meleg, nedves környezet. Uszodában néha az is elég, ha mezítláb belépünk a zuhanyzóba. Van egy másik fertőzés, amely nyáron fordul elő leggyakrabban, ez a napgomba. Elszórtan, kerek, világos foltokban jelentkezik a bőrön. Halványabb, mint a test többi területe, mert a fertőzött rész nem tud lebarnulni.
A lágyékhajlatban előforduló gombásodás is gyakrabban jelenik meg nyáron. A húgycső és hüvely fertőzése azonban nem az évszakok változásának következménye.
A herpeszvírus aktivizálódását is elősegítheti az erős napsugárzás. nyri_veszlyek2Hasonló a helyzet a napfényallergiával, amely nem veszélyes, de igen kellemetlen tud lenni. Erős viszketéssel és vörös hólyagok kialakulásával jár, főleg az első napozást követően.
A kislányok különösen érzékenyek
Ha a nyári fertőzésekről beszélünk, a kislányokról külön is szót kell ejteni. Ők fokozottan veszélyeztetettek, mivel náluk a petefészek nőihormon-termelése még minimális, így az ösztrogén jótékony védőhatása nem tud érvényesülni. Gyermekkorban inkább a baktériumok megtelepedésének kedvez a hormonhiányos állapot, a gombás fertőzések ebben a korban ritkábbak. Soha ne játsszon a gyerek fürdőnadrág nélkül! Ne üljön meztelenül a homokba, székre, hintára! Vizes alsóneműjét azonnal cseréljük szárazra! Ha mégis észrevennénk gyermekeinknél váladékozást, ne szégyelljük elvinni őket gyermeknőgyógyászhoz, ugyanis ha nem kezelik, krónikussá válhat a fertőzés. Ez vizelési panaszokat, a hüvelyfal összetapadását okozhatja, sőt a felnőttkori meddőség előzménye is lehet.

Forrás: http://www.med-courier.com/index.phtml?pid=230000&id=408